Uluslararası Faaliyet Gösteren Yardımlaşma Derneği
BANKA
HESAP NUMARLARIMIZ
Uluslararası Faaliyet Gösteren Yardımlaşma Derneği
HESAP NUMARLARIMIZ
ZEKÂT NEDİR?
İslam'ın üçüncü şartı zekâttır. Zekâtın özelliği, Allah için toplumun geneline yapılan bir ibadettir. Zenginlerin mallarının üzerinde zayıfların hakları vardır. Allah bize maddi zenginlikler lütfeder ve aynı zamanda onları başkaları ile paylaşmakla yükümlü tutarlar. Zekâtlarımızla yaşadıklarımıza göre değişen bir hayat dostu hediye etmekteyiz.
Sosyal eşitsizlikleri aşarak dayanışmayı güçlendiriyoruz. Zekât malımızı ve kalbimizi temizler. Sadakadan farklı olarak zekâtın dini bir vecibedir. Kimin zekât vermekle sorumlu olduğu ve kimlere zekât verileceği ve zekâtın nasıl tespit edilmesi gerektiği Allah tarafından belirlendi.
KİM ZEKÂT VERMEKLE SORUMLUDUR?
Akıl baliğ olmuş, rüştüne ulaşmış ona Müslümanın mal varlığı nisap miktarına ulaşmakca zekât vermek zorunda. Bir kameri yıllayabileceği nisap miktarından fazla mal varlığından varsa bu mal varlığından yüzde 2,5 zekât olarak ihtiyaç sahiplerine vermek isteyebilir. Yukarıdakiler için mevcutyse yılda bir defa malınızın belirli bir miktarını karşılayabileceğinize bağışlamanız gerekir.
KİMİN ZEKÂT ALMAYA HAKKI VARDIR?
Kimin zekat alabileceği Allah tarafından belirlenmiştir:
“Sadakalar (zekâtlar), Allah'tan bir farz olarak ancak fakirler,düşünler, toplayanlar, kalpleri İslâm'a ısıtılacak olanlar, köleler, zekâtlar, Allah yolda ve yolda kaldıkları yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
(Kur'an-ı Kerim: Tevbe Suresi, Ayet 60)
ZEKÂT MİKTARI NASIL HESAPLANIR MI?
Toplum için bağışlayacağınız zekâtının miktarı mal varlığınızın boyutunu belirler. Bu miktarı hesaplarken iki önemli nokta esas alınır:
Nisap bu konuda önemlidir. Nisap miktarı 85 gram altının karşılığı mal varlığıdır ve altının günlük değerinin esası alınır.
İkinci önemli husus; zekâta tâbî olan varlıklarınızdır; para, yatırımlar, altın, gümüş ya gayrimenkuller. Zekâta tâbî olmanyanların arasında; Kendi oturduğunuz eviniz, arabanız, mobilyalarınız ya da ofisiniz bulunur. Borçlarınızın zekât miktarından düşebilirsiniz.
Nisap miktarını bir mal varlığı bir kamer yılı boyunca elinizde bulundurduğunuz takdirde, malınızın %2,5'ini zekât olarak vermekle yükümlü olursunuz.
ZEKÂT NE ZAMAN VERİLİR?
Zekâtı ödeme tarihlerini kendiniz belirleyebilirsiniz. Zekât hesabında esas olan kamera senedir ki, bu da 354 fiyattır. Not: Zekâtınızı ödeme gününizde daha iyi bir şekilde tutabilmeniz adına bir tatil ya da doğum günü günü gibi özel günler zekâtınızı ödemeniz için hediye edebilirsiniz. Yetişkinlerimiz özellikle Ramazan ayında zekâtını öder.